2011. július 20., szerda

Tájékoztató a pedagógusok határozott idejű alkalmazásáról


Az Oktatásért Felelős Államtitkárság szakszervezeti nyilatkozatokhoz is kapcsolódva a tájékoztatást adott ki a pedagógusok határozott idejű alkalmazásával, különösen az egy naptári évnél rövidebb időre kötött szerződésekkel kapcsolatban.
Határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszony csak a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) 21. §-ának (2) bekezdésében meghatározott módon
a) helyettesítés céljából, vagy
b) meghatározott munka elvégzésére, illetve feladat ellátására
létesíthető. 

Pedagógus-munkakör esetében a határozott idejű kinevezésnek csak az a) pontban foglalt esete – a helyettesítés – képzelhető el, mivel a pedagógus-munkakörbe tartozó feladatok ellátása egy folyamatos feladatellátás, amely – néhány kivételtől eltekintve – nem konkrét időintervallumon belül jelentkezik, tehát a fentiekben idézett b) pont nem alkalmazható ez esetben.


Közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott pedagógusokkal a tanévre szóló határozott idejű jogviszony létesítése tehát törvénybe ütköző, kivéve ha olyan pedagógust kell helyettesíteni, aki pont egy tanévig van távol valamilyen okból. Ugyan az államtitkársághoz egyetlen ilyen bejelentés sem érkezett, egy-egy esetleg hátrányos helyzetbe hozott pedagógus kolléga érdekeinek védelmében is fontosnak tartjuk kijelenteni, hogy az ilyen eljárás törvénytelen, ezért elítéljük.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közalkalmazotti jogviszonyt határozatlan idejűnek kell tekinteni, ha a határozott időre történő kinevezés nem felel meg a fenti feltételeknek (Kjt. 21. § (5) bek.). 


Fentiek megállapítását a területileg illetékes munkaügyi bíróságtól kell kérni. A Munka Törvénykönyve (Mt.) hatálya alá tartozó foglalkoztatás esetében, tehát a nem állami, nem önkormányzati fenntartású közoktatási intézményekben történő alkalmazáskor, a fenti szabályok nem érvényesek, e körben is van azonban korlátja a határozott idejű foglalkoztatásnak.

A törvénysértő gyakorlat megszűnésére a pedagógusok életpályamodelljéről szóló új törvényi rendelkezések jelentenek majd igazi garanciát, melynek értelmében a pedagógusok bérét közvetlenül az állam finanszírozza, így törvénybe ütköző foglalkoztatásra nem kerülhet sor, különben az intézmény (illetve fenntartója) elveszíti a normatív költségvetési támogatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése