2011. július 20., szerda

JÁTÉKOK - TERMÉSZET, KÖRNYEZET

JÁTÉKOK A TERMÉSZETBEN VAGY KÖRNYEZET ÓRÁN
                              
http://www.kia.hu/konyvtar/szemle/203_f.htm


Add tovább a hangot!
A játékvezető kiad egy hangot. Jobb oldali szomszédja veszi a jelzést, és azonnal tovább is adja. Amikor a hang már egy kicsit eltávolodott, a játékvezető új hangot bocsát az útjára. Azt is megteheti, hogy az elsővel egy időben a másik irányba is ad hangjelzést, így négy-öt különböző hang együttes futása esetén izgalmas hangkavalkád alakulhat ki.

Állatkert
Mindenki választ magának egy állatot, és egy jelet, amely az adott állatot jelképezi. (Ez a jel ne hang, hanem lehetőleg valamilyen mozdulat legyen!) Miután mindenki bemutatta saját állatának a jelét, kezdődhet a játék. Az indító játékos először bemutatja a saját jelét, aztán valaki másét a csoportból. Ezután az következik, akinek a jelét bemutatták, ő is előadja a sajátját, majd mutat egy újat, és így tovább...

Hoppos játék
Használhatod óra elején ismétléskor, óra végén összefoglaláskor, vagy témazáró előtt összefoglaló órán. A játék kiválóan alkalmas a fogalmak definiálására. 2 gyereket kihívsz a táblához, akik háttal állnak a táblának, szemben a társaikkal. A táblára felírod a fogalmakat (ha szókártyát használtam azt is be szoktam vetni.), a 2 gyerkőc kezébe 1-1 más színű kréta. Rámutatok az egyik fogalomra, a gyerekek arra mondanak meghatározásokat, minimum hármat, de a lehető legtöbbet .Amikor már mindent elmondtunk  és a táblánál állók is valószínűleg kitalálták a fogalmat, jön a HOPP, a 2 gyerek ekkor megfordul, megkeresi a táblán a szót és lehúzza. Azé a pont, aki kitalálja a fogalmat, illetve gyorsabban megtalálja a szót a táblán.

Ki vagyok én
Szintén fogalmak minél pontosabb elsajátításánál vetheted be, olyan mint a hoppos, csak gyorsabb, ha mondjuk kevés az időd. 1 gyerek megy ki a táblához, szintén annak háttal, felírod a fogalmat a táblára, a gyerekek meghatározásokat mondanak, és a táblánál álló gyerkőcnek ki kell találnia, hogy ki ő (melyik fogalom). Tuti lehet személyekkel, eseményekkel, évszámokkal, stb. is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése