2011. július 21., csütörtök

OKOSÍTÓ AGYTORNA - EDUKINESZTETIKA 2.rész

A TELJES KÖNYV LETÖLTHETŐ ITT: http://dc196.4shared.com/doc/oM5qdR4S/preview.html

Folytatjuk a cikkünk első részében elkezdett gyakorlatokat: 


3D-gyakorlat, Ülő gyakorlat, Pozitív pontok, Földkapcsolók szemtornával, Térkapcsolók szemtornával, Egyensúlykapcsolók, Keresztező mozgások, Nyolcasok szemtornával, Medencehintáztatás, Vádli pumpa, Virágszedés, Propeller.



3D-gyakorlat
Az alábbi gyakorlatok elvégzése után testünk energikusabb lesz.
Bal-jobb: egyik kezünkkel érintsük meg köldökünket, a másik kezünkkel pedig a kulcscsont alatti két mélyedést masszírozzuk addig, míg meg nem találjuk azt a pontot, ahol leginkább jól esik a masszírozás.
Fent, lent: egyik kezünket helyezzük a köldökünkre, míg másik kezünk hüvelykujjával az alsó ajkunk alatti területet, maradék 4 ujjunkkal pedig a felső ajkunk fölötti területet masszírozzuk.
Elől, hátul: egyik kezünket helyezzük a köldökünkre, másik kezünkkel pedig masszírozzuk a derekunkat, közvetlenül a popsink fölött.
Mindegyik gyakorlatot legalább fél percig végezzük.

Ülő gyakorlat
Ez a gyakorlat segíti a belső nyugalom elérését.
Üljünk le kényelmesen a földre, egyenes testtartással. Bal lábunkkal keresztezzük a jobb lábunkat a térd fölött, majd jobb kezünkkel fogjuk meg a bal külső bokánkat. Bal kezünkkel markoljuk meg bal lábfejünket, közben lélegezzünk mélyeket az orrunkon keresztül. Érintsük össze két kezünk ujjhegyeit, miközben a szánkon át veszünk levegőt.
Ezután megcseréljük a két lábunkat és megismételjük a gyakorlatot.

Pozitív pontok
A masszázs stresszhelyzetek előtt oldja a szorongást.
Ezek a pontok homlokunk középvonalán, hosszában, a haj és szemöldök közötti terület közepén húzódnak. Azt a területet masszírozzuk, ahol a homlok domborulata kezdődik.
Addig végezzük a  masszázst, míg kellemes érzést okoz.

Földkapcsolók szemtornával
Ez a gyakorlat szellemi fáradság ellen hatásos.
Egyik tenyerünk a köldökünkön fekszik, másik kezünk ujjaival megérintjük az alsóajkunk alatti területet. Jó mélyeket lélegzünk, miközben szemünket fel-le mozgatjuk. Néhány lélegzetvétel után megcseréljük kezeinket, és legalább fél percig végezzük a gyakorlatot.

Térkapcsolók szemtornával
Ha elvégezzük ezt a gyakorlatot felfrissülünk, és  jobban be tudjuk fogadni a tananyagot.
Egyik tenyerünk a köldökünkön nyugszik, másik kezünk ujjaival megérintjük a felsőajkunk fölötti területet. Jó mélyeket lélegzünk, közben szemünket fel-le mozgatjuk. Néhány lélegzetvétel után megcseréljük kezeinket, és legalább fél percig végezzük a gyakorlatot.

Egyensúlykapcsolók
A gyakorlat által javul az egyensúlyérzékünk.
Egyik kezünket tegyük a fülünk mögé úgy, hogy ujjaink a tarkó irányába mutassanak. Ujjaink hegyét kissé nyomjuk a tarkó mélyedésébe, míg másik kezünket helyezzük a köldökünkre. Néhány belégzés után cseréljük meg kezeinket. Legalább fél percig végezzük a gyakorlatot.

Keresztező mozgások
A gyakorlat egyidejű együttműködésre készteti a két agyféltekét. Ülő helyzetben keresztezzük kezeinket, hol az egyik van felül, hol a másik. Közben a tenyerünkkel mindig érintjük az ellenkező irányú térdünket.

Nyolcasok szemtornával
Ez által javul a szem- kéz-koordináció. Keresztezés a test középvonalán.
Álljunk fel, kezeink legyenek lazán vállszélességben. Egyik kezünket nyújtsuk előre, és nézzünk a hüvelykujjunkra.  Rajzoljunk fekvő nyolcasokat a levegőbe, miközben szemünkkel követjük az ujjunkat, de fejünk és felsőtestünk ne mozduljon el. Ezután végezzük el a gyakorlatot a másik karunkkal is. Végül mindkét karunkkal rajzoljuk a nyolcasokat.

Medencehintáztatás
Élénkítő gyakorlat.
Üljünk le a földre felhúzott lábakkal. Kezünkkel kulcsoljuk át a térdünket, és fél percig végezzünk körkörös mozgásokat a csípőnkkel, kéztámasszal, vagy anélkül. Közben lélegezzünk jó mélyeket.

Vádli pumpa
Hogy újra tisztán lássuk a dolgokat.
Álljunk fel támadó állásba. Testsúlyunkat helyezzük az elől lévő lábunkra, míg bal lábunk a lábujjhegyeken támaszkodik. Kilégzéskor sarkunkat a földre szorítjuk, miközben lábunk egyenes tartásban marad. Belégzéskor emeljük el sarkunkat a talajtól. Néhányszor ismételjük meg a gyakorlatot, majd váltsunk lábat.

Virágszedés
Az egyensúlyérzék és a mozgáskoordináció aktiválására.
Lazán álljunk a talajon, vállszélességben keresztezett lábbal. Óvatosan lehajolunk vállainkat, két karunkat lazán leengedjük. Belégzéskor felemelkedünk, karunk lóg a testünk mellett, kilégzéskor pedig lehajolunk a leírtak szerint. Legalább háromszor végezzük el a gyakorlatot.

Propeller
Légzéskönnyítő gyakorlat.
Vállszéles terpeszben álljunk a talajon. Végezzünk párhuzamos karkörzéseket hússzor, nyújtott könyökkel hátrafelé.
A gyakorlatok közül mindenki kedvére szemezgethet, éppen mikor melyikre van szüksége. Azt javasoljuk, hogy válasszatok ki 5 különböző hatású gyakorlatot és azt rendszeresen végezzétek el reggel és este.


Forrás: csaladinet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése