2011. augusztus 16., kedd

OPTIKAI JÁTÉK - KALEIDOSZKÓP KÉSZÍTÉS

kaleidoszkóp (görög; a kalosz, az eidosz és a -szkóp összetétele: „szép formákat néző”) egy optikai játék. Néhány szimmetrikusan elhelyezett tükör egy csőbe helyezve megsokszorozza az apró csillogó színes tárgyak képét. A kép a kaleidoszkóp forgatásával végtelen variációkban változtatható, innen az átvitt értelmű jelentés: színesen kavargó változások gyors egymásutánja. Már a régi görögök is ismerték, 1816-ban pedig David Brewster skót fizikus újra feltalálta, és 1817-ben szabadalmaztatta is. Brewster a kristályok fénytörését egy tükröző fémcsövön keresztül vizsgálva bukkant erre a jelenségre.


A szabványos papírtörlőcső 23 cm hosszú és 5,3 cm széles, ehhez van mérve minden.
Amire szükséged lesz:
  • papírtörlőcső
  • tükörfényű papír
  • Pici áttetsző tárgyak (gyöngyök, fényes csoki és cukorka papírok stb.)
  • átlátszó műanyag lemez
  • olló, ragasztó
  • ragasztószalag vagy cellux
  • zsírpapír (opcionális)
  • kartonpapír
  • Papírok a dekoráláshoz

1. Vágj ki a tükörfényű papírból 3 csíkot, egyenként 4,3 cm széles, és 21 cm hosszú legyen mindegyik. Ragaszd össze celluxxal, hogy egy háromszöget formázzanak úgy, hogy a fényes oldaluk befelé éegyen. Nyomd a csőbe, hogy az egyik vége a cső végével egyvonalban legyen.
2. Vágj ki két kört az átlátszó műanyagból, egyenként 5,3 cm-eset. Az egyiknek teljesen átlátszónak kell lennie, de a másiknak nem, így arra ragassz egy ugyanakkora kör zsírpapírt. Tedd az átlátszó kört a csőnek abba végébe, ahol nagyobb a rés. Ragaszd a helyére.
3. Szórd rá a gyöngyöket. Ne tegyél bele túl sokat, kell hogy tudjanak mozogni benne.
4. Helyezd a zsírpapíros másik kört a végére és rögzítsd ragasztószalaggal.
5. Fordítsd meg a kaleidoszkópot. Erre a végére rá kell ragasztanod egy darab kartont, ami 5,3 cm átmérőjű. Előtte viszont vágj ki egy kis kört a közepéből. Erre ragaszthatsz egy ugyanilyen fekete kört is, ha akarsz.  
6. Díszítsd a csövet kedves szerint. Jó, ha teszel rá középre egy darab hullámpapírt hogy lehessen forgatni. így a csövet az egyik kézzel, a hullámpapírt pedig a másik kézzel lehet forgatni.






A KALEISOSZKÓP TÖRTÉNETE:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kaleidoszk%C3%B3p_(optikai_j%C3%A1t%C3%A9k)

Forrás: http://edesotthon.gportal.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése