2011. augusztus 18., csütörtök

Konferencia - Tanító Tér - Oktatási épületek infrastruktúrája: fenntarthatóság és más minőségi kritériumok

Mit üzennek az oktatási épületek a jövő nemzedékeknek? Hogyan állíthatók a terek a nevelő-oktató munka szolgálatába? Hogyan segíti az épület kialakítása a különböző csoportok, köztük a cigány tanulók bevonását a tanulási folyamatba? Hol a helye az épületben a tanulónak, a pedagógusnak – és a szülőknek? Hogyan tervezhetők fenntartható épületek? Hogyan segíthet az épület a település közösség-formálásában? Hogyan tehető minden értelemben hatékonnyá az épület kialakítására, felújítására tett beruházás?

A minőségi épület a minőségi oktatást szolgálja: felelősségünk van abban, hogy az oktatási épületek a jövőre, a felelős állampolgári magatartásra, a hagyományok és a tudás értékének tiszteletére neveljenek. Egy sikeresen kialakított épület évtizedekre meghatározhatja annak a településnek (településrésznek) az életét, amelynek lakóit befogadja. Ilyen épületek akkor hozhatók létre, ha a tervezésben részt vesznek a leendő felhasználók és a hozzájuk kapcsolódó érdekcsoportok – és maga a folyamat az építész, a kivitelezők, a pedagógus és pszichológus szakemberek együtt-gondolkodásának eredményeként valósul meg.
A Tanító Terek olyan hazai jó gyakorlatok, amelyek nemzetközi kontextusban is minta értékűek. Konferenciánkon ilyen tapasztalatok megismertetése mellett bemutatjuk azt a minőségi kritériumrendszert, amelyet hazai és nemzetközi jó gyakorlatok és a szakirodalom tanulmányozásával állítottunk fel – emellett betekintést nyújtunk a különböző kapcsolódó szakterületek képviselőinek közös munkájával létrejött oktatáspolitikai ajánlásokba és jó gyakorlat gyűjteménybe is.
A konferenciára szeretettel várunk építészeket, tájépítészeket, oktatáspolitikai szakértőket, pedagógusokat, intézményvezetőket, az oktatási intézmények fenntartóinak képviselőit, környezetpszichológus, környezeti kommunikációs szakembereket, egyetemi hallgatókat – valamint a kapcsolódó érdekcsoportok képviselőit: tanulókat, szülőket, civil szervezeteket.


A konferencia helyszíne: Budapesti Olasz Kultúrintézet, Budapest, Bródy S. u. 5-7.
A konferencia ideje: 2011. szeptember 30. 10.00 – 16.30
Előzetes regisztráció és a csatolt jelentkezési lap: 
http://tamop311.ofi.hu/rendezvenyek/konferencia-tanito-ter  
Jelentkezési határidő: 2011. szeptember 12. 
A szervezők a jelentkezőket a regisztrációk sorrendjében fogadják, a sikeres regisztrációról e-mailben értesítést küldenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése